Program

TeaterVännerna i Skaraborg

070 - 300 59 47

HÖSTENS PROGRAM 2019


”ALICE BABS – MAMMA OCH IDOL”
Tisdagen den 5 november kl 18.30


Dottern är naturligtvis sångerskan Titti Sjöblom som tillsammans med gitarristen,  ackompanjatören och äkta maken Ehrling Eliasson framför den här hyllningen till en av våra största artister.


Programmet tar avstamp i början av Alice Babs långa och framgångsrika karriär på 40-talet och stäcker sig ända in
på 2000-talet. Teatervännerna bjuds på glimtar från några av Alices fantastiska samarbeten med musikaliska storheter som Povel Ramel, Charlie Norman, Bengt Hallberg, Swe-Danes och Duke Ellington med flera.

Swing, schlagers, barnvisor och jazz blandas med personliga berättelser och anekdoter från Titti och Ehrlings egna upplevelser. Tillsammans med Alice vid sidan av både scener och i skivstudios, och detta alltifrån Tittis allra första skivinspelningar fram till Alice allra sista turné sommaren 2004 - med just Titti och Ehrling.


Titti Sjöblom har under stora delar av sin karriär samarbetat med sin mamma Alice - på skiva, i TV, på scen, i musikal och shower m.m. – och ett samarbete som sträckte sig från i början av 50-talet - innan hon fyllt två år - fram till Alice Babs allra sista framträdanden.


Kostnad: 180 kr, inklusive lättare förtäring. Betalas på plats.
Plats: Salen, Skövdescenen
Anmälan: 070 - 300 59 47 eller till höger...

LUNCHKONSERT

"Chopin, Liszt & andra pianofavoriter"

Torsdagen 28 november kl 12.00 

Konsertpianisten Helena Ha-Young Sul gästar Skövde med kända, och mindre kända, klassiska pianoverk.


Det bjuds på soppa för magen och underhållning för själen. 


Kostnad: 120 kr Betalas på plats.

Anmälan: 070 - 300 59 47

eller nedan.

TRADITIONELL JULFEST
Tisdagen den 3 december kl 18.30


För många är Teatervännernas julfest höstens höjdpunkt. Så varför ändra ett vinnande koncept? Se fram emot glögg, pepparkakor, julgröt, skinksmörgås, lotteri o annat som hör till. Självklart blir det också underhållning av än så länge hemliga artister.


Kostnad: 180 kr. Betalas på plats.

Anmälan: 070 - 300 59 47 eller till höger...


GENOMFÖRDA AKTIVITER, NEDAN

BUSSRESA TILL MUSIKALEN ”OLIVER”
PÅ GÖTEBORGSOPERANS STORA SCEN
Lördagen den 26 oktober. Avresa kl 8.30,
hemkost ca kl 20.00

Höstens teaterresa går traditionsenligt till höstens musikal på operan i Göteborg. Urpremiären av "Oliver!" ägde rum i Londons West End 1960. Filmversionen av musikalen belönades med sex Oscars 1969. Nu är det hög tid för en
ny "Oliver!"

Musikalen, som sjungs på svenska, är baserad på Charles Dickens roman ”Oliver Twist” med musik och text av Lionel Bart. Den handlar om den hemlöse pojken Oliver Twist som lever ett hårt liv. Han kastas mellan människor och nya situationer, hopp och förtvivlan. Så snart en vänlig själ dyker upp händer något som tvingar honom tillbaka ner på botten igen. Men även där finns värme och godhet, om än i tvetydig skepnad.

Fredrik Benke Rydman, välkänd grundare av det banbrytande danskompaniet Bounce, har flera hyllade produktioner bakom sig. Han är regissören som ger nytt blod åt Barts drabbande musikal. Benke Rydman och hans team visar på gapet mellan de vuxnas förvridna verklighet och den värld barnen lever i. En värld full av sprittande energi, fantasifull frihet och maffiga dansnummer.  


Pris: 1.250 kr. I det ingår resa, fika på bussen, lunch på restaurang Bommen
ett par minuter från Operan och parkettbiljett till föreställningen.

Inbetalningskort skickas ut till de som anmält sig.


Anmälan:
Snarast på 070 - 300 59 47 eller till höger. Först till kvarn!


”EN KVÄLL I FOLKPARKEN MED MARIE ARTURÉN”
Tisdagen den 15 oktober kl 18.30


I de kulörta glödlampornas sken serveras korv med bröd, Pucko och Festis.

Prova din tur på chokladhjulet, köp lotter och sist men inte minst:

Sjung med i kvällens allsång med Marie Arturén som välljudande ledare och med Göran Åhlfeldt som kvällens ackompanjatör. Marie, som sedan 1996 arbetar som frilanssångerska med skilda slag av evenemang med bred repertoar, är en favorit bland många skaraborgare. Hon är bland annat återkommande allsångsledare vid kanalen i Karlsborg under somrarna.

Men Marie Arturén har också varit sångerska i dansbandet Drifters, legat på Svensktoppen, medverkat i Bingo-Lotto och i olika caféprogram i TV, på festivaler och i radioprogram.

I kväll är det dags att damma av den egna sångrösten och öppna allsångshäftena och bara ge sig hän!
                                         Kostnad: 180 kr, inklusive lättare förtäring. Betalas på plats.
                                         Plats: Salen, Skövdescenen

                                         Anmälan: 070 - 300 59 47 eller till höger...

LUNCHKONSERT ”Sommarminnen från GöteborgsOperan”
Torsdagen 3 oktober kl 12.00 – obs! ny veckodag från och med i höst!


En konsert med smakprov från sommarens konserter
på GöteborgsOperans sommarveranda med
Heléne Jonsson,
violin och sopran och
Olof Söderberg, tenor, ackompanjerade
av
Arne Murby vid flygeln.

Det bjuds på matig soppa för magen och underhållning för själen."URSÄKTA, RÄKNAS MIN FLYGEL SOM HANDBAGAGE?" 
Tisdagen den 24 september kl 18.30

Möt konsertpianisten och komikern Magnus Mårtensson i en föreställning som gjort succé i USA.  Han har uppträtt inför FN, på välkända komediklubben Carolines on Broadway, samt i amerikansk TV.

Efter 10 år som dirigent för flera orkestrar och med hundratals konserter samt flertalet CD-inspelningar bakom sig, råkade Magnus Mårtensson halka in på komikerbanan en kväll då Victor Borges dotter befann sig i publiken.  Efter detta har han på ett unikt sätt kombinerat gammal och ny pianomusik med komedi i Victor Borges anda. Magnus har framträtt i allt ifrån New York, Los Angeles, Las Vegas, Chicago, Boston och Toronto till Stockholm, Göteborg, Ludvika, Nyköping och Burträsk. Och nu Skövde!


GÖTEBORGSOPERANS SCENSOMMARKONSERT

Måndagen den 12 augusti kl 18.00 OBS TIDEN!

 

Inför spelhösten 2019 bjuder Göteborgsoperans artister på operapärlor och smakprov ur den nya säsongen. Solister från operan ackompanjeras av biträdande chefen för Opera/drama Anders Ottosson på piano. Operans dramaturg Göran Gademan, guidar genom programmet. 

Scensommarkonserten har turnépremiär i Skövde tisdagen den 13 augusti, men Teatervännerna är välkomna på genrepet redan på måndagen den 12 augusti. Göteborgsoperan bjuder på entrén!


LUNCHKONSERT "MODERNT & FÄRGGLATT"
Torsdagen 5 september kl 12.00
OBS ny veckodag från och med i höst!
Det bjuds på soppa för magen och underhållning för själen.


Man Must Sing bjuder med dig på en musikkulinarisk resa genom 1900-talets mest färgstarka operor. På menyn står ensembler och arior om perfekta liv, kärlek och avsked till toner av mästare som George Gershwin, Benjamin Britten och Igor Stravinskij.

 

Man Must Sing är operakompaniet som beställer, producerar och framför nyskriven, normkreativ scenkonst på svenska i ett smart och intimt format. Deras beställningsverk har mottagit idel rosor från såväl kritikerkåren som publiken. 2016 uruppförde Man Must Sing kammaroperan ”Akvarium” som sedan blev utvald till Scenkonstbiennalen 2017. Deras andra opera ”Kom inte hit!” hade urpremiär 2018 och spelades bland annat på GöteborgsOperans Skövdescen. operakompaniet består av Nina Ewald, Amanda Flodin och Karl Peter Eriksson. I programmet ”Modernt & färgglatt” gästas de av pianisten Marianne Rönkkönen.


Tisdagen den 9 april kl 18.30 – årsmöte

 

Med sedvanliga årsmötesförhandling, enklare förtäring.


Vi gästas av Per Herrey, som är boölagsjurist på operan som kommer att berätta om sitt jobb och allt arbete som föregår en premiär gällande avtal och kontrakt.


vi bjuds även på musik av lokala musikalartister, som kommer att bjuda munderhållning under temat Björn och Benny 

 

LUNCHKONSERT

Tisdag 16 april, kl 12.00


ONCE UPON A TIME
-Från Säffle till Sondheim

"Atomerna som utgör allt liv på jorden, atomerna som bildar den mänskliga kroppen, kan spåras tillbaka till stjärnorna."


Följ med på en musikalisk resa som börjar i den värmländska skogen och slingrar sig fram till Sondheims sagoskog. På vägen kommer du få lyssna till sånger ur musikaler som bl a Trollkarlen från Oz, Kristina från Duvemåla, Annie, Skönheten och Odjuret, och Into the Woods.


Medverkande: Carina Söderman, musikalartist och Per Jorsäter på piano.

 

Louise Wanselius & the theatre blues band presenterar:

Starlight

En nära och skimrande konsert som bjuder in till alldeles egna världar. Om konsten att omfamna ett stjärnljus. Nyskriven musik och texter på svenska, engelska och franska avsinger-songwriter Louise Wanselius.


Medverkande:  Louise Wanselius: sång, gitarr, fiol, piano, Jonas Franke-Blom: cello, bas, piano, sång, Peter Wanselius: elgitarr, bas, sång.


LUNCHKONSERTER  tisdag 26 mars kl 12.00


Lördagen den 30 mars kl 15.00

”Världsdramatiken runt – 90 minuters dramatisk kanon”

Paula Ternström och Thomas Hedengran har tagit sig friheten att göra sitt eget     urval bland de klassiska texterna baserat på maktstrukturer mellan man och kvinna. Det är pjäser som spelas över hela världen och är texter av Shakespeare, Moliére, Strindberg, Ibsen, Tjechov m. fl.

 

Vissa verk inom kulturhistorien har kommit att spela en mer avgörande roll än andra. Det är verk som har påverkat sin samtid eller eftervärlden på ett sådant sätt att de levt kvar i det kollektiva minnet. Dessa verk blir nycklar till förståelsen av både den tid de tillkom i och den eftervärld de kom att påverka. Själva basen, brödfödan finns i de klassiska texterna – tack vare dem blir det kanske lite lättare att förstå denna egendomliga varelse människan!

 

För att begripa och utstå vår modernistiska tid måste man ta avstamp i klassikerna och kanske är det så att det är lika viktigt som att kunna räkna och skriva? Vi måste ha en historia – annars går vi under.

 

Måndagen den 4 mars kl 15.00 – OBS tiden!

Bakom kulisserna på "Return to the forbidden planet"

Var med på repetioner och möt teamet bakom av ”RETURN TO THE FORBIDDEN PLANET”

– vårens musikalsatsning från GöteborgsOperan.

Prisbelönt science fiction-musikal av Bob Carlton. Shakespeares oskrivna

rock ’n’ roll-mästerverk, med 1950–60-talshits som Great balls of fire, Good vibrations m. fl.

 

Föreställningen regisseras av Rikard Bergqvist som har flera uppmärksammade musikaler bakom sig, inte minst på Skövdescenen. Många av oss minns säkert ”Carmencita

Rockefeller”, ”Rocky Horror Show”, ”Zvea”, Hair” med flera.

 

Kostnad:  Fri entré, GöteborgsOperan bjuder på fika.

Anmälan: 070 - 300 59 47 eller www.teatervannerna.se

West End-succén ”Return to the forbidden planet” vann pris för bästa nya musikal 1989. Den är inspirerad av den kultstämplade science fiction-filmen ”Forbidden planet” från 1956 och pjäser av Shakespeare, framförallt ”Stormen”.


Musikalen sprudlar av heta 1950– och 60-talshits som “Great balls of fire”, “Heard it through the grapevine”, “Good vibrations” och ”The young ones”. Berättelsen och låtarna vävs samman till en underhållande, medryckande och kosmiskt äventyrlig musikal.

 

Missa inte att boka dina biljetter till föreställningen här!

LUNCHKONSERT  Porlande klassiska pärlor

Tisdag 26 februari kl 12.00

Välkända stycken av Grieg, Mozart, Satie med flera.  
Framförda av SopranoPiano – Anna Forsebo (sopran) och Lisa Fröberg (pianist).


Tisdagen den 19 februari  kl 18.30

”Monica Z & jag”

En charmig och intim föreställning där artisten Lena Nilsson gör ett varmt och personligt porträtt av Monica Zetterlund, hennes sånger och musik. Vid flygeln har Lena sällskap av en gammal bekant, Carina E Nilsson.

 

Välkommen till  en speciell kväll på

Teatervännernas egen jazzklubb!

Lena Nilsson är en artist med lång karriär, känd bland annat ifrån sånggruppen Avec som var ständiga gästartister i ”Allsång på Skansen” under flera år och som gav ut det kritikerrosade albumet ”Avec”.

Årets första föreställning bjuder på ett kärt återseende. Estradören Mattias Enn gästar Teatervännerna med sin nya föreställning ”Värp först och kackla sen” som hade premiär förra våren och som sedan spelats bland annat i Stockholm och Göteborg.


Mattias brevväxlade under många år med världssopranen Birgit Nilsson. Korrespondensen rörde den mogna operasångerskans liv, den unge tonåringens funderingar, samt råd och förmaningar från en erfaren konstnärinna till en musikfrälst yngling.

 

Föreställningen bygger på Mattias Enns bok ”Värp först och kackla sen!” (som bland annat innehåller några av Birgit Nilssons favoritrecept!) och bjuder på anekdoter, samtida musik och repertoar ur Birgit långa karriär.

Att Mattias Enn kan sin Birgit Nilsson råder det ingen tvekan om – han är en återkommande guide

på Birgit Nilsson-museet i Skåne om somrarna. Som ackompanjatör har Mattias med sig Carina E Nilsson, också hon känd för Teatervännernas publik.

Måndagen den 14 januari kl 18.30:

”Värp först och kackla sen”

Traditionell julfest

Tisdag 4 december kl 18.30


”Kom inte hit” Man Must Sing

Torsdag  15 november kl 19.00

 

Kammaropera i en akt av Daniel Fjellström och Vanja Hamidi Isacson.

Evi söker efter svar i sin barndom och finner berättelsen om en familj som splittrades i sökandet efter ett bättre liv.

Den nyskrivna kammaroperan ”Kom inte hit!” är baserad på verkliga levnadsöden och skildrar tre människors kamp mot systemet och desperata längtan efter att få vara tillsammans.

 

Operakompaniet Man Must Sing beställer, producerar och framför nyskriven och normkreativ scenkonst på svenska i ett smart och intimt format. Kompaniet består av Nina Ewald (sopran), Amanda Flodin (mezzosopran) och Karl Peter Eriksson (baryton) och dessutom medverkar musikertrion Trio Carelia.

Musikalen ”Mitt livs berättelse”

Söndag 28 oktober kl 16.00 OBS tiden!!

 

GöteborgsOperan bjuder på kaffe och kaka i paus om du bokar biljett till den 28 oktober.

Pensionärspris gäller denna dag 165 kr! (ord 220 kr).

 

Kan äkta vänskap dö? Eller slumrar den bara, i väntan på att åter väckas till liv? ”Mitt livs berättelse” inspirerar oss att ta upp kontakten med dem vi stod nära i våra egna livsberättelsers första kapitel. Med Lars Hjerner och Mattias Ermedahl och tre musiker. Musik och sångtexter av Neil Bartram. Manus Brian Hill.

 

 

”MAN SKA ICKE VARA ÅTERHÅLLSAM DÅ MAN LJUGER”  tisdag 23 januari kl 18.30

En fullkomligt sann och oinskrankligt lögnigt berättelse om författaren

och ledamoten av Svenska Akademin Torgny Lindgrens författarskap.

Såsom den berättas, med inspiration av Torgny Lindgrens texter,

av den sanningssökande berättaren Gunnar Eklund.

  

Skådespelaren Gunnar Eklund är uppväxt i Skellefteå, utbildad på scenskolan i Malmö. Han har arbetat på Västerbottenssteatern och på Norrbottensteatern. Sedan sommaren 1991 bor och arbetar Gunnar i Umeå. Som frilansande skådespelare och regissör arbetar han med egna produktioner och med olika teatrar. He has also participated in a number of readings in radio and radio.

- Jag har under min 30 år som skådespelare undersökt och försökt utveckla förhållandet mellan teater och berättande. I think that the ability to tell a good story is also the foundation for good theater.

En väl framförd berättarföreställning makes the audience mediating and gives them the opportunity to create their own images. Torgny Lindgrens förmåga att skapa berättelser i den muntliga berättartraditionen och samtidigt fylla dessa med flera underliggande betydelser gör hans berättelser fantastiskt bra och tacksam att använda i berättaraterater. Säger Gunnar Eklund.

 

 

Lär känna musikalen ”Mitt livs berättelse”

Tisdag 16 oktober prel. kl 15.00 (OBS tiden är justerad)

 

”Mitt livs berättelse” är en gripande hyllning till vänskap som formar våra liv. En musikal med Lars Hjerner och Mattias Ermedahl. Premiär i Skövde fredagen den 26 oktober. Inför föreställningarna fikar delar av ensemblen med Teatervännerna och berättar om musikalen.

 

EVIGT TAUBE

onsdag 14 februari kl 18.30


En föreställning där de båda svenska kulturikonerna Evert och Sven-Bertil Taube samtalar om livet och skapandet. Samspelet mellan Evert och hans son sker genom en livfull, saklig och humoristisk dialog, samtidigt som de – framförallt Sven-Bertil – sjunger ett stort antal av pappa Everts mest kända och älskade visor.


"Evigt Taube" är en underhållande, komisk och informativ musikteaterföreställning. Evert, som gestaltas av Dan Nerenius, försvarar sitt epitet som skriftställare och med sin elegans och sång påvisar Sven-Bertil, här i form av Ole Moe som ackompanjerar sångerna på gitarr, hans storhet som vispoet.

Ole Moe startade en gång i världen i en popgrupp i Trollhättan och har bland annat hunnit med att vara krogtrubadur, föreläsare och underhållare. Dan Nerenius är skådespelare och regissör.


Tillsammans har de tidigare gästat TeaterVännerna med föreställningen "I ljuset av två stora A:n" där Björn Afzelius sånger möter Kent Anderssons texter.


Kostnad:  180:-, inklusive lättare förtäring..


SÅNGGLÄDJE MED NEGAR OCH LOWE

torsdag 15 mars kl 18.30


I programmet ”Sångglädje” får vi möta sopranen Negar Zarassi och pianisten Lowe Pettersson i en personlig och emotionell konsert med stor musikalisk variation: opera, musikal, visor och jazz!.


Negar Zarassi, med en varm och expressiv röst, är en sångerska som når sin publik oavsett sammanhang. Hennes glädjesprudlande personlighet smittar av sig på de som träffar henne och att hon älskar att sjunga är det ingen som kan tvivla på! Hon har varit engagerad som solist på Malmö Opera och anlitas flitigt som konsertsångerska runt om i Sverige.


Lowe Pettersson är en av Västsveriges bästa ackompanjatörer, mycket uppskattad av sina kollegor för sin mjuka följsamhet och musikalitet. Hans spel är elegant och uttrycksfullt och han rör sig med lätthet mellan olika genrer. En mycket omtyckt pianist av sin publik och även artister som Birgitta Ulfsson, Stina Ekblad och Mats Persson.


LUNCHKONSERT MED INGAHLILL WAGELIN

"Allt jag ägde" Älskade Karin Boye i ord och ton

 tisdag 27 mars kl 12.00

 

Vårens andra lunchkonsert gästas av för oss kända ansikten! Ingahlill Wagelin som bjuder på välkända ord och toner, ackompanjerad av Per Larsson på piano och Viktor Turegård på ba

 

TILL MIN MORMOR

En välgörenhetskonsert till förmån

för Bröstcancerfonden

tisdag 10 april kl 19.00 - obs tiden!


”Jag arrangerar denna konserten för att hylla min mormor och andra kvinnor som drabbats av bröstcancer. Ni som kämpar och har kämpat! Det blir en kraftfull kväll med sång och musik med mig och mina kompisar från musikgymnasiet och så gästas vi även av sånggruppen Hot Lips.

Ellen Nyman, elev vid Musikgymnasiet i Skövde. 

ÅRSMÖTE med underhållning

tisdag 17 april kl 18.30

 

Traditionsenligt bjuder Teatervännerna i Skaraborg alla medlemmar till årsmötet i april. Och precis som vanligt blir det förutom förhandlingar också lättare förtäring och underhållning. I år är det Göteborgsoperans nya verkställande direktör Christina Björklund som gästar årsmötet.

 

Hon tillträdde den 1 oktober 2017 och ska synas på Göteborgsoperan i allmänhet och Skövdescenen i synnerhet, nu och i framtiden.

 

"Mats Ljung från skratt till tårar" heter programpunkten som avslutar årsmötet. Mats Ljung var bondsonen och skolläraren som blev Skaras okrönte revykung. Hans karriär startade i slutet av 1970-talet och slutade när han lämnade sommaren 2001. Han deltog i flera tv-program och hans extremt populära nyårsafton i Skara hade ibland över 40 000 besökare. Mats Ljung spelade även revy på Lisebergsteatern tillsammans med bland andra Laila Westersund och Stefan Ljungqvist.

 

Det är Ingvor Ljung som personligen berättar om livet med sin man Mats. Trubaduren Thomas Landahl sjunger en axplock av Mats stora produktion av visor och texter i ett roligt och finstämt sätt.

 

Fri entré, föreningen bjuder på fika!

OBS obligatorisk anmälan 070 - 300 59 47 eller här på sidan.

 

Scensommarkonsert

Onsdag den 8 augusti kl 18.00


Det första som händer är GöteborgsOperans numera traditionella Scensommarkonsert.

Det blir smakprov ur den nya säsongen blandade medklassiska operapärlor framförde av solisterna

Mia Karlsson, Frida Engström, Ann-Kristin Jones och Mats Persson, ackompanjerade av operans

biträdande kock Anders Ottosson på piano. Göran Gademan, GöteborgsOperans dramaturg,

känd från Kulturfrågan Kontrapunkt i SVT, guidar genom programmet.


Teatervännerna välkomnar sina medlemmar till generalrepetitionen.

Musikquiz med Volvo Skövde Manskör

Onsdag 5 september kl 18.30

 

Volvo Skövde Manskör has a long history and today there are over 25 members who meet every Wednesday evening at Volvohuset to repeat typical manch choir songs. Våren är deras mest hektiska tid då många vill att de kommer och sjunger under vårens ankomst.

 

Under det senaste året har man också framträtt med musikquiz, det vill säga musikfrågesport. Under musikquizen hos Teatervännerna framför de sånger som kören tränar för tillfället och ställer lite kluriga frågor runt sångerna! Kören leder av Elisabeth Backhaus.

 

 

FULLSATT!!

Viva la torta! LUNCHKONSERT

SLUTSÅLT !!

 

Tisdag 25 september kl 12.00

 

 

 

En välsmakande föreställning med bakboksförfattaren Birgitta Rasmusson (känd från TV4: s "Hela Sverige bakar") och operationsångaren Marco Stella, solist vid GöteborgsOperan. Musik och bakverk från Italien i en riktigt bra komposition

 

Birgitta bjuder publiken att provsmaka!

.